At være både fotograf og brandmand kan være en interessant oplevelse!

Sådan er jeg faktisk; som uddannet brandmand, men med mange års erfaring som fotograf. Faktisk var jeg fotograf i flere år, før jeg blev brandmand. Jeg begyndte i 2008 med at tage billeder, og mit første billede, der kom i avisen, var fra en fodboldkamp mellem Næstved og FCK lørdag den 08/03 2008 i Næstved. Næstved tabte med 2 mål, og det, jeg slet ikke forstod var, at FCK skulle lave ballade. Men okay, jeg er blevet klogere gennem årene…

I 2013 blev jeg så brandmand i Greve Brandvæsen, og det var virkelig godt. Dengang gav Jan F., som var chef på det tidspunkt, mig chancen for at vende tilbage til brandvæsenet efter mange års fravær. Når jeg siger sådan, mener jeg, at jeg faktisk havde tre gode år i det, der dengang hed Greve Civilforsvar, i en tid hvor der var noget, der kaldtes “kommunal værnepligt”. Det var tider.

Men når det kommer til fotografiet og det at være brandmand, er der faktisk mange, der tror, at man har fordele af begge dele – men det har man faktisk ikke. Eller lad mig slå fast: Jeg vil ikke have det sådan! Jeg har virkelig forsøgt at sige, “når man er fotograf, er man fotograf, og når man er brandmand, er man brandmand!” Der var nogle få personer, der ikke syntes, det var rigtigt, men der tænker jeg bare, “dem om det.” Jeg ved, hvad jeg mener og ikke mener.

Hvorfor dit og hvorfor dat?

Faktisk modtog jeg en del klager eller dem der brugte mig fik dem hehe. “Hvorfor må Bjørn?“, “Kan det være rigtigt, at Bjørn må?“, “Bjørn er tættere på end andre” osv., osv. Men det var ikke sådan – min opskrift var “få et pressekort, så kan du også komme tættere på!” Man kan også sige, at når man nu er brandmand, ved man også, hvordan man skal opføre sig på et skadested. Og det er der faktisk mange, der roser mig for, at jeg er den, jeg er på et skadested. Ikke er til gene, ikke blander mig, ikke kommer med forslag om, hvordan man skal agere, ikke begynder at diskutere med politiet, når de siger “gå væk”, osv.

Det er jo ikke det sammen !

At lave reklamebilleder er ikke det samme som at komme tættere på! Det er rigtigt, at nogle beredskaber bruger mig til at lave noglere klamebilleder, men det betyder ikke nødvendigvis, at jeg kan komme tættere på! Bestemt ikke – men fordi jeg kan røgdykke,

kan jeg bruges som fotograf inde i det, man kalder et “brændende hus”, med mit kamera – og det er her, de bruger mig. Jeg har taget nogle gode billeder inde fra et brandhus med mit kamera, og jeg vil gerne gøre det igen – men det betyder ikke, at jeg så kan komme tættere på! Reklamebilleder og “situationsbilleder” er jo ikke det samme.