10.05.2023 / Nyvang besættes / Holbæk

Anden verdenskrig sluttede for lang tid siden. Men det var ikke tilfældet den 5. maj 2023 på Nyvand nær Holbæk, hvor man kunne opleve, hvordan tyskerne igen angreb en lille dansk stilling, som måtte overgive sig til den tyske værnemagt. Hele dagen kunne publikum så opleve, hvordan det var at leve under krigen. Man blev stoppet og skulle vise “perseringskort” (som blev udleveret inden krigen), skyderi, sabotage, hvordan modstandsbevægelsen hjalp de allierede, og så videre. Til sidst kom de engelske, amerikanske og andre allierede lande og befriede den lille by.

Det var en dag, både unge og gamle syntes var spændende og rørende. Vi snakkede med en ældre herre som havet været med i krigen som meget ung, og som havde været med før, og han fortalte, at det her med at fjerne det danske flag og sætte naziflaget op gjorde ham rigtig ondt inden i, men han syntes, at hans børnebørn, som var med i dag, skulle se, hvordan det var, for det er en krig, man aldrig må glemme, mente han. Og børnebørnene kunne også se deres morfar få tårer i øjnene, da de rejste flaget.