04.07.2019 / Lidice / Tjekkiet

Del denne side ...

En top-nazist og SS-Obergruppenfuhrer Reinhard Heydrich blev dræbt i Tjekkiet under et attentat på ham, af nogle tjekkiske modstandsfolk. Det fik desværre meget kraftige konsekvenser. For den Tyske besættelsesstyrker af Tjekkiet, beordret Lidice, en lille by nord for Prag, jævnet med jorden, som hævn for attentatet.

10. juni 1942 meget tidlig morgen, rulle de første styrker ind i byen Lidice. Og begynde deres opgave. Drenge over 16 år og mænd blev dræbt, i alt 192. Byens kvinde blev sendt i tysk koncentrationslejre hvor 60 af kvinderne død. Byens 105 børn blev sendt til et slot tæt på Lidice, hvor af de 82 børn blev gasset. 17 af dem blev børnehjem, men døde her, og 17 af dem overlever krigen og vente hjem til Lidice. 9 af de overlevende børn var blevet særligt skilt fra under tyskernes aktion, da de blev anset for at være af arisk afstamning, og var blevet adopteret af tyske familier.

Kunstneren Marie Uchytilová blev så berørt, at hun brugte sit liv på at udforme de 82 døde børn som bronzeskulpturer. Desværre døde hun inden hun fik set sit livsværk. Hendes mand fuldførte hendes opgave, og i dag kigger skulpturer af 82 børn ud over lunden og ned på det sted, hvor den oprindelige Lidice lå.

Årsagen til iværksættelsen af denne udryddelse var gengældelse for det dødelige attentat på nazilederen Reinhard Heydrich. Det skyldtes et fejlagtigt tip om, at mænd fra byen Lidice stod bag attentatet.

Området, hvor byen lå, er i dag et mindesmærke og man har bygget en ny by op, ved siden af